top of page

Nieuwe regels voor zzp’ers: Wat verandert er vanaf 1 januari 2025?

Foto van schrijver: Print MastersPrint Masters

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit heeft gevolgen voor zzp’ers en opdrachtgevers. Om schijnzelfstandigheid te voorkomen, wordt beoordeeld of een samenwerking voldoet aan de kenmerken van zelfstandig ondernemerschap. Maar wat betekent dit precies voor jou? In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten.



De freelancers in de bouw zitten natuurlijk ook met de grote problemen op het gebied van de nieuwe regelgeving. Lees nu de beste oplossingen.
De freelancers in de bouw


Wat is schijnzelfstandigheid?


Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer iemand werkt als zelfstandig ondernemer (‘zzp’er’), terwijl er feitelijk sprake is van een dienstverband. Bijvoorbeeld wanneer je als zzp’er onder leiding en toezicht van een opdrachtgever werkt, en geen ondernemersrisico draagt. Dit is niet alleen nadelig voor de werknemer, maar ook voor eerlijke concurrentie.


Wat gaat er veranderen?


Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst streng controleren op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat zowel zzp’ers als opdrachtgevers moeten kunnen aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van zelfstandig ondernemerschap. De focus ligt op de feitelijke situatie van de werkrelatie, niet alleen op wat er in het contract staat.


Hoe bepaal je of je zelfstandig ondernemer bent?


De Belastingdienst hanteert meerdere criteria om te bepalen of je als zzp’er werkt of dat er sprake is van een dienstverband. Hieronder enkele belangrijke punten:


  • Gezagsverhouding: Ben je vrij in hoe je het werk uitvoert, of bepaalt de opdrachtgever dit?

  • Zelfstandigheid: Kun je het werk naar eigen inzicht uitvoeren, zonder toezicht?

  • Ondernemersrisico: Draag je zelf de risico’s en verantwoordelijkheden van je onderneming?

  • Vrijheid van vervanging: Mag je je laten vervangen door iemand anders?

  • Gebruik van eigen materialen: Werk je met je eigen gereedschap en middelen?

  • Duur van de samenwerking: Is de samenwerking tijdelijk of structureel?

  • Integratie in de organisatie: Ben je onderdeel van de bedrijfsvoering van de opdrachtgever?

  • Aansprakelijkheid: Ben je zelf verantwoordelijk voor het eindresultaat?

  • Tariefstelling: Bepaal je zelf je tarieven?

  • Winstoogmerk: Werk je met de intentie om winst te maken?


Let op: er is geen vaste lijst met harde eisen. De Belastingdienst kijkt altijd naar het totaalplaatje van de werkrelatie.


Wat kun je doen om je voor te bereiden?


Zowel zzp’ers als opdrachtgevers hebben tot eind 2025 de tijd om hun samenwerkingen te beoordelen en aan te passen waar nodig. Hier zijn enkele tips:


  • Analyseer je huidige werkrelaties: Voldoe je aan de criteria voor zelfstandig ondernemerschap?

  • Pas overeenkomsten aan: Zorg dat afspraken helder zijn en aansluiten bij je werkpraktijk.

  • Houd administratie bij: Toon aan dat je meerdere opdrachtgevers hebt, investeert in je onderneming, en ondernemersrisico draagt.

  • Raadpleeg een expert: Een adviseur of jurist kan helpen om mogelijke risico’s te identificeren.

  • Maak gebruik van eigen bedrijfskleding: Bedrijfskleding met je eigen logo is niet alleen professioneel, maar helpt ook om je zelfstandige status te onderstrepen. Het laat zien dat je een eigen merk hebt en serieus investeert in je onderneming. Bij PrintMasters kunnen we je helpen met op maat gemaakte kleding en ander bedrukt materiaal.


Conclusie


De nieuwe regels rondom schijnzelfstandigheid vragen om actie van zowel zzp’ers als opdrachtgevers. Zorg dat je de samenwerking goed onderbouwt en dat je voldoet aan de eisen van zelfstandig ondernemerschap. Zo voorkom je boetes en onaangename verrassingen.

 
 
 

Comments


bottom of page